// asking the big questions about tech and transformation

Media (DA)

DR P1 Eksistens: Hvad spørger du for?

Vi stiller spørgsmål hele tiden. Angiveligt stiller vi 320 spørgsmål per dag per person. Og spørgsmålene er altafgørende for hvordan vi orienterer os i verden og i vores liv. Vi spørger "Hvem er jeg? Og hvorfor er jeg det?". Vi spørger "Hvor meget koster den mad?" og "Hvor langt er der til månen?". Og vi spørger "Hvordan bør jeg opføre mig over det andet menneske?" Vi spørger til Eksistensen, Erkendelsen og Etikken. Og i Eksistens spørger vi til Spørgsmålet. Hvorfor? Fordi!

Read More
PodcastPia Lauritzen
Videnskab.dk: Ved du, hvad spørgsmål gør?

Der står to mennesker ved siden af hinanden i en have. Solen skinner og vækker gode minder i dem begge. Ingen siger noget, men begge kan når som helst sige hvad som helst om hvad som helst. Alle muligheder er åbne. Indtil den ene vender sig mod den anden og spørger: »Hvordan går det med jeres nye hund?« Derfra er mulighedsfeltet kraftigt indsnævret. Enhver udtalelse om fuglenes sang, tagenes lys eller det grineflip, man havde med sin lillesøster i går, vil ikke bare være malplaceret, men decideret vanvittig. Fra det øjeblik den ene stiller den anden et spørgsmål, er der sat en ramme, som det ikke længere er muligt at sprænge.

Read More
ArticlePia Lauritzen
Videnskab.dk: Spørgsmål i og om Koranen

Mens jeg som barnebarn af en præst, elev i den danske folkeskole og universitetsuddannet i vestlig filosofi jævnligt har haft anledning til at bladre i bibelen, så er det ikke mere end halvanden uge siden, jeg første gang holdt Koranen i mine hænder. Ellen Wulffs oversættelse fra 2006 landede i min postkasse, mens jeg stadig var på sommerferie, og det kriblede i fingrene på mig for at finde ud af, hvornår, hvordan og i hvilken sammenhæng, det første spørgsmål optræder i Koranen.

Read More
ArticlePia Lauritzen
Videnskab.dk: Spørgsmål udløser syndefald

For ikke så længe siden mindede en kollega mig om, at filosoffer har et særligt forhold til begyndelsen. Vi vil helst starte med Adam og Eva, som han sagde, og hvis det ikke er muligt, så i hvert fald med Platon. Sådan har jeg det også med min forskning i spørgsmål, og det er formentlig derfor, det har taget noget tid at komme i gang med denne blog. For hvornår begyndte vi mennesker egentlig at stille spørgsmål? Hvad udløste det første spørgsmål? Og hvad betyder det for os i dag?

Read More
ArticlePia Lauritzen
Kommunikationsforum: Spørgsmålet er, hvad spørgsmålet gør

”Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.” Kennedys legendariske sætning fra 1961 er blevet dissekeret og analyseret til ukendelighed. Alligevel er der et lille ord, der – til trods for, at det er bærende for forståelsen af sætningen – har unddraget sig opmærksomhed. ’Ask’ indleder både den første og den anden del af sætningen, og hvis man i stedet for det, han siger, retter opmærksomheden mod det, han gør, så demonstrerer Kennedy klart og tydeligt, at politisk ledelse handler om at stille – og få andre til at stille – de rigtige spørgsmål.

Read More
ArticlePia Lauritzen
Berlingske: Middelmådighedens målestok

Skoledebatten tog fart med DR-udsendelserne »9.z mod Kina«. Men årsagen til de danske elevers dårlige resultater findes i vores egne værdier. For det er jo os, der overalt dyrker middelmådigheden, det neutrale og ligheden. Hvis vi vil have dygtigere elever, må vi sige det højt: Det er bedre at klare sig godt end dårligt.

Read More
Berlingske: Ingen er perfekte - heller ikke Facebook

Vi er nødt til at forholde os til, at mennesket ikke er skabt til at kapere og navigere i al den information, de digitale medier stiller til rådighed. Nettets muligheder er uendelige, men det er menneskets ikke. I det brev, hvor Facebook for nylig undskyldte over for Pia Kjærsgaard, at de midlertidig havde blokeret hendes profil, står der, at virksomheden med sine over en milliard brugere er stolte over at være en del af den demokratiske debat. Men Facebook bruges ikke først og fremmest til at drøfte og bidrage til samfundets udvikling.

Read More
Videnskab.dk: Dine spørgsmål fortæller alt om dig

’Hvad er et spørgsmål?’ Sådan lød det spidsfindige spørgsmål fra bedømmelsesudvalgets formand til mit ph.d.-forsvar for nylig. Jeg svarede ham ikke. I stedet sagde jeg, at det ikke var det spørgsmål, jeg var optaget af at besvare, men derimod: Hvorfor stiller vi spørgsmål? Og hvorfor stiller vi de spørgsmål, vi gør.

Read More
ArticlePia Lauritzen
Lederweb: Podcast med Pia Lauritzen

Hvordan kan lederen håndtere det uperfekte og det ubehagelige? Nu giver Væksthus for Ledelse dig muligheden for at lytte til filosof og erhvervsforsker Pia Lauritzens tanker om ledelse som podcast, mens du kører i tog, vasker op eller går en tur.

Read More
PodcastPia Lauritzen
Lederweb: Opgør med den perfekte leder

Kære Leder. Har du nogle gange svært ved at genkende dig selv og din hverdag i de ledelsesteorier og -uddannelser, du beskæftiger dig med? Synes du, det ser rigtigt og let ud på papiret, men har svært ved at overføre det til dig selv og dine medarbejdere? Bare rolig, det er ikke dig, der er noget galt med – det er teorierne.

Read More
ArticlePia Lauritzen
Berlingske: Ledelse sendt fra himlen

Vi skal snart tage stilling til, hvem der skal lede landet de næste fire år. Vi har alle en stemme - i modsætning til valget af en ny CEO i den virksomhed, vi er ansat i, eller beslutningen om at skifte afdelingslederen ud med en anden. Men vores forventninger til lederen er de samme: Han eller hun skal være perfekt!

Read More
Kforum: Når sproget kører af sporet

Der er mange gode grunde til at udfordre den sprogforståelse, der hærger ledelsesteori og -praksis under betegnelser som socialkonstruktionisme, poststrukturalisme, narrativ samtalepraksis, systemisk ledelsesteori m.fl. Den væsentligste er, at den ikke harmonerer med menneskets måde at være sproglig på.

Read More
ArticlePia Lauritzen
Kristeligt Dagblad: Ytringsfriheden er ikke nødvendig

Hvorfor bruges filosoffer ikke som eksperter i den aktuelle debat om ytringsfrihed? Fordi de kan finde på at sige: Ytringsfriheden er ikke nødvendig. SIDEN KARIKATURKRISENS udbrud i 2006 har politikere og medier gjort et stort nummer ud af at understrege, at ytringsfriheden ikke bare er god at have, men nødvendig. Uden den intet demokrati og demokratiet kan vi ikke undvære.

Read More
Kristeligt Dagblad: Grosbøll tror at han tror

Det er svært at forstå Grosbøll. Ikke fordi det, han siger, er svært, men fordi han tilsyneladende mener noget andet end det, han siger. Han siger, han ikke tror på en skabende og opretholdende Gud, men han betragter sig selv som kristen. Hvordan hænger det sammen? I henhold til Gianni Vattimo, som Grosbøll henviser til i "En sten i skoen", så hænger det udmærket sammen. Vattimo har nemlig opdaget, at kristendommen er postmetafysisk. Hvad dét vil sige, er lidt teknisk, og det er nok derfor, Grosbøll har vanskeligt ved at forklare sig.

Read More