// asking the big questions about tech and transformation

Berlingske: Ingen er perfekte - heller ikke Facebook

I det brev, hvor Facebook for nylig undskyldte over for Pia Kjærsgaard, at de midlertidig havde blokeret hendes profil, står der, at virksomheden med sine over en milliard brugere er stolte over at være en del af den demokratiske debat.

Men Facebook bruges ikke først og fremmest til at drøfte og bidrage til samfundets udvikling, og det undrer mig egentlig, at virksomheden italesætter sig selv som sådan. Ikke kun fordi det er så åbenlyst modstridende med den enorme mængde ligegyldigheder, der dagligt tegner det sociale medie, men også fordi Facebook kan og gør noget andet.

På en vis måde er Facebook opbygget på den udgave af kristendommen, man havde i oplysningstiden, hvor man troede på, at Gud har skabt verden som et perfekt funktionelt system, der kører af sig selv og derfor ikke behøver indgriben. I oplysningstiden troede man på en fornuftig verdensorden, hvor frie og lige borgere drøftede og bidrog til samfundets udvikling.

Man var religiøse mennesker, men ikke troende i traditionel forstand, idet man ikke troede på en guddommelig kraft, der hele tiden greb ind og sikrede ro og orden.

Det var menneskene fornuftige nok til selv at finde ud af. Troede man.

Læs hele kronikken på Berlingske.