// asking the big questions about tech and transformation

Kforum: Er medierne de rette til at redde vores demokrati?

Det demokratiske problem, vi og resten af verden slås med lige nu, handler ikke kun om politikernes magt versus mediernes. Det handler også om det spørgsmål, som hverken politikerne eller medierne har en interesse i at stille, nemlig: 

Hvad nu hvis det brud på kontrakten mellem den udøvende (regeringens) og den kritiske (mediernes) statsmagt, som vi ser i øjeblikket, er udtryk for, at BÅDE magthavernes OG mediernes magt er svækket? Og hvad nu, hvis denne svækkelse ikke kun gør noget skidt for demokratiet, men har et kæmpe potentiale til at gøre noget godt? 

Når Krasnik skriver, at der ikke er andre end den frie presse, der køligt og objektivt kan vise offentligheden, når statsministeren og andre magthavere misbruger deres magt eller forsøger at skjule konsekvenserne af den, kan jeg ikke lade være med at studse over ordet 'offentligheden'. Hvem er det, Krasnik har i tankerne?

Er det mig? Dig? De journalister, der har et andet "køligt og objektivt" blik på magthaverne, end Krasnik har? Eller er medierne hævet over offentligheden?

Det er på høje tid, vi stiller de spørgsmål, som de kritiske journalister aldrig kommer til at stille. Som fx, om journalisterne er de rette til at stille de kritiske spørgsmål? Eller mere præcist: Om medierne bør være de eneste, der stiller spørgsmål?

For nej, det bør de selvfølgelig ikke. 

Og så længe, de tror, at de både er de eneste og de bedste til at stille spørgsmål, er de en lige så stor del af problemet som de politikere, der nægter at svare på deres spørgsmål.

Læs hele artiklen på Kforum.

ArticlePia Lauritzen