// asking the big questions about tech and transformation

Berlingske: Intet er gratis. Heller ikke Facebook

Det er nemt at se, hvad Facebook får ud af det: Brugernes overskud af tid forvandles til forretningens overskud på kontoen. Men hvad får brugerne ud af det?

For tre år siden havde jeg en kronik i Berlingske om Facebooks rolle i danskernes hverdag. Anledningen var, at Facebook havde skrevet et brev til Pia Kjærs­gaard, hvori de undskyldte, at de ved en fejl havde lukket hendes profil. Deres forklaring på den uheldige episode blev til overskriften på min kronik, nemlig: »Ingen er perfekte. Heller ikke Facebook«.

Det har ikke ændret sig siden. Facebook er stadig ikke perfekt, og det er de over en milliard brugere af det sociale medie heller ikke. At dømme ud fra Debatten med Clement Kjærsgaard på DR1 18.2. bevæger medie såvel som brugere sig snarere væk fra de smukke idealer om gennemsigtighed og demokrati. I stedet fortæller unge medieentusiaster, hvordan de strategisk bruger Facebook til at påvirke flest muligt, mens ældre forskere og forfattere deler deres frygt for konsekvenserne af den amerikanske virksomheds enorme magt.

For det er netop, hvad Facebook har udviklet sig til: Et magtcenter uden lige. Hvorfor? Fordi penge giver magt i et kapitalistisk samfund som det amerikanske (og danske). Og fordi Facebook har penge. Mange penge. Mark Zuckerberg er ifølge opgørelser fra 2016 verdens sjetterigeste mand – takket være Facebook. Selv om det er gratis at bruge Facebook, og mediet med Peter Falktofts ord er en nem og meget billig måde at nå rigtigt mange mennesker på, er der altså tale om en ualmindelig velsmurt pengemaskine.

Det er ikke i sig selv et problem, men det bør få os til at overveje, hvad vi forstår ved gratis. Og det bør få os til at spørge: Hvad er det, vi betaler, som tilsyneladende er så meget værd, at Mark Zuckerberg er blevet mangemilliardær på at sælge det videre? Hvad er det for en valuta, vi betaler Facebook med – når det nu ikke er kroner og øre?

Læs hele kronikken i Berlingske.